Terugblik: Juliana interessanter zonder clichés

De Juliana voor de camera’s en de Juliana achter de schermen: het bleken twee heel verschillende persoonlijkheden te zijn. Dat valt te lezen in ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld.’ Onderzoekster Jolande Withuis deed een aantal interessante ontdekkingen en kreeg steeds meer de echte Juliana te zien. Withuis was op zondag 15 oktober te gast in Deventer en deed haar verhaal.

Interviewster Dorine Hermans rept over “een verpletterend goed boek” en  “een snoepwinkel van 800 bladzijden.” Jolande Withuis is niet over een nacht ijs gegaan, dat moge duidelijk zijn. Tal van facetten over het leven van Juliana passeren deze middag dan ook de revue. Withuis, uitgedost met een ‘touch of orange’,  omschrijft Juliana als “excentriek en energiek. Maar ook met een gebrek aan realiteitszin. Uiteindelijk een eenzame vrouw.”

Withuis praat de middag moeiteloos vol. Zo passeren nog de kwesties rond de gebedsgenezeres Greet Hofmans en de publicaties in Der Spiegel, de politieke activiteiten van Juliana in de Tweede Wereldoorlog en de weinig benijdenswaardige laatste jaren met Bernhard op Soestdijk.

Van de toehoorders in Deventer ging eigenlijk niemand naar huis in de pauze. Het is dat de voorzitter rond vijf uur de middag beëindigt, maar van het publiek had het nog best even door mogen gaan. En van Withuis ook, zegt ze later in de wandelgangen.  Niettemin kijken we met z’n allen terug op een hele plezierige middag.

De foto’s zijn wederom afkomstig van Herman Riphagen, die de komende maanden ook aangesproken zal moeten worden met hoogheid.

Gerco Grevers